|
BMe Kutatói pályázat |
|
Egy olyan, megújuló nyersanyagokból kiinduló zöld vegyipari egység, ún. biofinomító tervezésében veszek részt, amelynek alapanyaga valamilyen haszonnövény (pl. búza, cukorcirok), míg főterméke az igen sokoldalúan hasznosítható, platformalkotó vegyület, a tejsav lehet.
A tervezett üzem alkalmas lehet több, korábban kőolajalapú technológiákkal előállított és a környezetre ártalmas anyag felváltására; a tejsavból ugyanis egyszerű vegyipari lépések útján biooldószerek (etil-laktát, butil-laktát), konzerválószerek (laktát sók) vagy akár biológiailag lebontható műanyagok (politejsav) állíthatók elő.
Kutatásaimat az
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék Fermentációs
Kísérletiüzemi Laborjában (F-labor) végzem.
Kutatócsoportunk profilja biotechnológiai kutatások megvalósítása laboratóriumi és félüzemi léptékben: biodízelgyártás melléktermékeinek hasznosítása; tűzelhalás elleni víruskészítmény előállítása; keményítőalapú biogáz- és bioetanol-termelő technológia kidolgozása; rekombináns fehérje expressziója élesztősejttel; fermentációs itakonsav-termelés; tejsav-fermentációs technológia fejlesztése búza, illetve cukorcirok alapanyagon.
A tejsav-fermentációs kutatások mind világviszonylatban, mind tanszéki szinten több évtizedes múltra tekintenek vissza. Fermentációs csoportunk a '90-es években kapcsolódott be a biológiai tejsav-előállítás vizsgálatába az akkori Nitrokémia Rt. megbízásából, ennek eredményeképpen született egy átfogó megvalósíthatósági tanulmány, és ezen kutatások adják jelenlegi munkánk alapját.
2006-ban került újra napirendre egy tejsav-fermentációs technológia
kidolgozása, amelyre az új Nitrokémia Zrt. adott megbízást, és egy
észt együttműködés (Nordbiochem LLC) keretein belül kezdtük
meg kutatásainkat. A tervezett tejsavüzem alapanyaga a Magyarországon nagy
mennyiségben termelt búza, amelynek keményítőtartalma megfelelő nyersanyag az
ún. első generációs bioproduktumok gyártásához. A jelenleg is futó projekt célja
egy 100 ezer tonna búza feldolgozására alkalmas biofinomító
kombinát (biorefinery) létrehozása. A projektcégként létrejött Hunest Biorefinery Kft. tanszékünkkel
szorosan együttműködve megkezdte a Balatonfűzfőre tervezett üzem technológiai
tervezését és a kapcsolódó részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítését.
A tejsav mint fermentációs termék és a biomassza-hasznosítás iránti
megnövekedett igény szülte új konzorciális projektünket is. "A cukorcirok integrált mezőgazdasági termelési, tárolási, feldolgozási és logisztikai rendszerének kidolgozása" c. pályázati anyag 2008-ban elnyerte a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Nemzeti Technológiai Platformjának keretein belül meghirdetett támogatását, így
a 2009 – 2011-es időszakban lehetőségünk nyílik részt venni egy olyan cukorcirok-alapú biofinomító tervezésében, amelynek egyik tervezett főterméke szintén a
tejsav.
Kutatási munkám elsősorban a tervezett biofinomító(k) tejsav-fermentációs technológiai szempontú fejlesztésére irányul. A globális cél egy olyan technológiai megoldás kidolgozása, amely a rendelkezésre álló kétféle alapanyagra egyaránt alkalmazható, és költséghatékony termelést tesz lehetővé, ezáltal a tejsavra mint fermentációs termékre épülő további termelő egységeket integrálva a létrejövő komplexum akár ún. III. fázisú biofinomítóvá léphet elő, amely rugalmasan alkalmazkodik a piaci igényekhez (a tejsavból származtatható végtermékek ennek megfelelően állíthatók elő) és a rendelkezésre álló nyersanyagokhoz (búza vagy cukorcirok), míg a termeléshez szükséges energia egy részét a keletkező hulladékok és melléktermékek biogázosításával vagy égetésével biztosíthatjuk.
A fermentációs egység kidolgozásánál tehát mindenképp egy hatékony és olcsó
fermentációs eljárás kidolgozása a célom, kétféle nyersanyagból kiindulva, és a
fermentációs tápközegen kívül megvizsgálva az egyéb technológiai paramétereket is. Végül a laboratóriumi léptékről félüzemi léptékre szeretném emelni az optimált technológiát.
Tág értelmezésben egy termék fermentációs előállítása alatt olyan biológiai
reakciót értünk, ahol többnyire biológiai eredetű (biomassza) nyersanyagból
kiindulva egy vagy több mikroorganizmus vagy annak sejtalkotói által jön létre a
kívánt vegyület. Ennek értelmében a tejsav mint termék (produktum) fermentációs
előállításának fő szempontjai a nyersanyag (szubsztrátum) és a termelő
mikroorganizmus, valamint az ezek felhasználásához szükséges technológia.
A tejsav bakteriális fermentációval történő előállítása során a sejt ATP formájában megtermeli a működéséhez
szükséges energiát, amihez átalakítja a rendelkezésre álló
szénforrásokat (egyszerű vagy összetett cukrokat). A baktérium
szaporodásához és a sejtalkotók felépítéséhez nagyrészt a tápközegben található
nitrogénforrás szerepű összetevőket építi be, míg a szénforrásnak csak egy része
fordítódik erre a célra.
A tejsav-fermentáció lényeges lépései tehát:
megfelelő termelő mikroba kiválasztása: izolálás, screening, törzsfejlesztés
a kiválasztott baktérium igényeinek felmérése: szénforrás,
nitrogénforrás, mikrokomponensek
a nyersanyagok mennyiségének és minőségének optimálása a mikroba igényeinek megfelelően: tápközeg optimálása
megfelelő előkezelési és fermentációs technikák
kiválasztása
az optimált tápközegen végzett fermentáció technológiai
paramétereinek vizsgálata: pH, hőmérséklet stb.
a kidolgozott eljárás léptéknövelése
Ezen feladatok mellé társulhatnak egyéb megoldandó feladatok a technológiafejlesztés területén:
a nyersanyagok (pl. megfelelő cukorcirok fajta)
kiválasztása
nyersanyagok előkészítése, frakcionálása, előkezelése
nyersanyagok tárolási, tartósítási problémáinak
megoldása
a szükséges kiegészítő tápközeg-komponensek beszerzése vagy in-house előállítása
a kísérletileg kidolgozott technikák számítógépes szimulációja és gazdasági értékelése
A fentiek értelmében munkám során a következő feladatokkal foglalkoztam:
Kísérletek a kutatócsoportunk által korábban optimált ún. Lac-2 tápközegen, glükóz szénforráson:
kiválasztottam a megfelelő mezofil (közepes hőmérsékletet kedvelő) baktériumtörzset
párhuzamos kísérleteket végeztem
250 literig növeltem a léptéket
Búza nyersanyagból kiinduló technológiai fejlesztések:
tápközeg optimálása
keményítőhidrolízis és fermentációs technika együttes alkalmazásának megvalósítása
Cukorcirok nyersanyagból kiinduló technológia fejlesztése:
cirokfajták vizsgálata
cukorciroklé és -szecska tartósítása
tápközeg optimálása
Az alkalmazott baktérium tápanyagigényeinek vizsgálata:
vitamin- és aminosavigény
szénforrás/nitrogénforrás/mikrokomponensek optimális arányának vizsgálata
A pH-szabályozás és a hőmérséklet hatása a tejsav termelésre
Magas hőmérsékleten alkalmazható (termotoleráns) törzsre épülő technológia kidolgozása:
termotoleráns baktérium screeningje
termotoleráns törzs igényeinek vizsgálata
a törzs alkalmazása búza ill. cukorcirok-alapú tápközegen (laboratóriumi léptékben)
Alternatívák élesztőkivonat mint kiegészítő komponens előállítására:
élesztőtermelés cukorcirok kipréselt szárának cellulóz vagy hemicellulóz frakcióján
élesztőtermelés a cukrocirok kipréselt levén
az alternatívák számítógépes szimulációja, gazdasági
elemzése
Doktori munkám során elért kutatási eredményeim a következő pontokban foglalhatók össze:
A kidolgozott tejsav-fermentációs eljárás(ok) felhasználása két futó projektben is megvalósulhat.
„A cukorcirok integrált mezőgazdasági termelési, tárolási, feldolgozási és logisztikai rendszerének kidolgozása” c. projekt keretein belül 2011 végéig egy agrár-ipari modell kialakításában veszünk részt, a konzorciumi partnerek eredményeinek felhasználásával, beleértve a tejsav-fermentációs és az élesztőkivonat-előállító technológia fejlesztéseit is. Az NKTH által támogatott munka közvetett célja a termelést és az egyre bővülő felhasználást folyamatosan támogatni képes kutatás-fejlesztési és innovációs háttér megteremtése.
A Nitrokémia Zrt. által Balatonfűzfő
Gyártelepre tervezett búzaalapú biofinomító
hosszú távú célja olyan jó minőségű és olcsó platformvegyület (tejsav)
előállítása, amely megfelelő alapanyag lehet egy biodegradálható műanyag
(politejsav – PLA) előállító technológia számára, és lehetővé teszi egy környezetbarát, zöld
vegyipari egység létrehozását.
Kapcsolódó saját publikációk listája
Szabadalom
Írott közlemények
Konferencia előadások
Poszterek
Linkgyűjtemény