BMe Kutatói pályázat


 

Pokol Júlia

 

 

BMe kutatói pályázat - 2022

 


Építőművészeti Doktori Iskola 

BME Építészmérnöki Kar, Exploratív Építészeti Tanszék

Témavezető: Dr. Vasáros Zsolt

Zero Waste Kampusz

Műanyag-újrahasznosító műhely kialakítása a BME-n

Kutatásom a Precious Plastic Movement open source világmozgalom nyomán indult 2020-ban, amikor egy projekt tárgy keretében kidolgoztam egy olyan közösségi újrahasznosító labor tervét, mely az egyetemen felgyűlt műanyag hulladék átalakítását szolgálja. A laborhoz néhány egyszerű gépre van csak szükség: darálóra, hőprésre, extruderre, melyek bekerülési költsége nem nagy, viszont alkalmasak például a pet palackok kupakjainak átalakítására. A laborban az egyetemi karok szaktudása ötvöződhetne: a gépészek a berendezések fejlesztésén, a vegyészek, polimer technikusok az anyag tulajdonságán, míg az építészek és formatervezők a létrehozott termékeken dolgozhatnának együtt. Így egy interdiszciplináris műhely jöhet létre, ahol a kampuszon termelt hulladék értékké alakul.

 

A kutatóhely rövid bemutatása

 

Kutatásom egyik területe a Műegyetem, ahol a Polimertechnika tanszék laboránsaival együttműködve újrahasznosított burkoló elemek gyártásával kísérletezünk, illetve az Építészmérnöki Karon indult tervezési és kutatómunkák képezik a kutatás kapcsán létrejövő projektek alapját.

 

Emellett több kiállítás és workshop valósult meg a 8. kerületben Budapesten, ahol egy élő projekt keretében próbálhatjuk ki a fejlesztett termékeket, és installálhatjuk is azokat. A projekt a Rév8 által meghirdetett köztérfejlesztés kapcsán és az Ötletcsarnok pályázat keretében kapott támogatást.

 

A kutatás történetének, tágabb kontextusának bemutatása

 

Az Építész karon 2017-ben találkoztam először a Precious Plastic (a továbbiakban PP) munkájával, az újrahasznosított műanyaggal, mint építészeti, belsőépítészeti termékkel, amelyet lokálisan, közösségi alapon is létre lehet hozni. A PP open source anyagait felhasználva féléves tervezési munkám egy olyan közösségi konyha és inkubátorház lett, melynek homlokzatát újrahasznosított műanyag zsindely borítja.

 

 

 

2020-ban a Budapest UP! című projekttárgy keretében folytattam a gondolatot, és itt született meg az egyetemi labor gondolata. Abból indultam ki, hogy az egyetemi szellemi közeg koncentrációja milyen kiaknázatlan lehetőségeket rejt: nagyon ritkán működnek együtt a különböző szakok hallgatói. A PP által felállított rendszerhez viszont minden szükséges szaktudás megtalálható nálunk, így a fenntarthatóság és a körforgásosság felé mozdulhatna az intézmény a diákok és oktatók közös munkája által. A projektmunka egy csapatmunkában összeállított brosúrában ért véget.

 

 

Ezt az ötletet folytattam az idei tanév során doktori kutatásom keretében. Ennek részeként több workshopot szerveztünk mind a BME-n, mind a 8. kerületben, illetve az Allee bevásárlóközpontban egy „nanokiállítás” is nyílt a Polimertechnika tanszékkel és az együttműködő szervezetekkel közösen.

 

 

A kutatás célja, a megválaszolandó kérdések

A kutatásnak három fő célkitűzése van. Egyfelől egy közösségi újrahasznosító műhely létrehozása, mely egy stabilan működő közösséget is összegyűjt, akik a szortírozást, a tervezést és a gépek kezelését végzik, de minden egyetemi polgárt bevon a szelektív gyűjtésbe, így egyszerre oktatási szereppel is bír. Alkalmat adna ezek mellett gimnazisták, vagy kisebb iskoláscsoportok bevezetésére az újrahasznosítás világába workshopokkal, előadásokkal, körbevezetések révén.

 

Másrészt a körforgásosság, a fenntarthatóság beemelése az oktatásba, a karok és a külsős szakemberek bevonásával, így a gyakorlati tapasztalatokat összekötve a kutatómunka elméleti részével. Ez akár kreditpontot érő tantárgyak keretében is megvalósulhat akár az Építész, akár a Gépész karon a résztvevők együttműködésével.

 

Harmadrészt a különböző termékek, technológiák fejlesztése, mely jelenleg az építészeti, urbanisztikai elemeket (köztéri bútor, homlokzatburkolat) jelenti, de akár a diákok terveinek 3D nyomtatott makettjei is készülhetnének újrahasznosított anyagból (a saját műanyag szemetükből, amit így megspórolunk a környezetnek), ha erre a megfelelő technológiai háttér kiépül.

 

Módszerek

 

A kutatást szakirodalmi, elméleti vizsgálattal támasztom alá, egyrészt a már megvalósult műhelyek, illetve a hasonló intézmények vizsgálatával. Ezek mentén gyakorlati tapasztalatokkal támasztom alá a kutatásomat, vizsgálom a létrehozott termékeket, a munkához szükséges energia és résztvevők számát, és ennek kapcsán egy ajánlott szervezeti felépítést megfogalmazva.

 

Szeretnék egy olyan rendszert felvázolni a körforgásos labor számára, amely tartósan működhet a BME kampuszán, és további lépésekhez is vezethet a fenntarthatóság irányába. Ennek részeként nem csak a BME karain belül, hanem külső szervezetekkel is fontosnak tartom az együttműködést. Az idei év során a HWD Recycling hulladékfeldolgozó üzem, a Malom Projekt és a Precious Plastic Para-fitt műanyag újrahasznosító üzemek, valamint a Veroniq Engineering gépészeti cég csatlakozott a munkához.

 

Amennyiben a kitűzött projektek sikeresen lezajlanak 2022 folyamán, ezeket részletesen dokumentálom, és a tapasztalatokat a kutatás közösségi oldalán és szakmai cikkekben is publikálom, illetve ezeket beépítve új projektek és együttműködések kiépítését tűztem ki célul.

 

Eddigi eredmények

Az idei év során már említett workshopok, kiállítások a közösség bevonását, közös tervezést tettek lehetővé, melyek az esetleg idegen anyag elfogadását, esztétikai megítélését, és a városlakók, hallgatók bevonását tették lehetővé.

 

 

 

Az egyik cél 2022-ben a 8. kerületi Déri Miksa utcába Alföldi György, Kurucz Olívia és Bokányi Imre által tervezett Csőszház burkolatának gyártása újrahasznosított műanyagból, illetve a környező köztereken az általam tervezett, a HWD Recycling hulladékfeldolgozó üzemben kifejlesztett műanyagbeton anyagú bútorcsalád kihelyezése. Ezek az első termékek, melyek az egyetemi együttműködés és a külső partnerek összefogásával megvalósulhatnak, és reményeim szerint előmozdítják egy állandó labor kialakítását a kampuszon.

 

 

2022 júniusában megkezdtük a Polimertechnika Tanszék laborjában az újrahasznosított műanyag homlokzatburkolat legyártását, mely a Déri Miksa utcában kerül majd beépítésre. Ezeket a burkolóelemeket a nyár folyamán készítjük el a 8. kerületben és a BME-n összegyűlt műanyag kupakok felhasználásával, és közösségi munkával egy építőtábor keretében helyezzük majd fel az elkészült épületre.

 

 

Emellett fejlesztés alatt áll a műanyag adalékú betonból készülő köztéri bútorcsalád terve, melyet a ház megépülésével párhuzamosan helyezünk majd ki a 8. kerületben.

 

 

Emellett kisebb design tárgyak gyártásában gondolkodunk.

 

 

 

 

Várható impakt, további kutatás

Jelenleg gyerekcipőben jár az újrahasznosítás az építőiparban, holott az épületek környezeti lábnyoma felel a karbonkibocsátás közel 40%-áért, amiből 11%-ot maga az építés folyamata ad.

 

A projekt egyrészt érzékenyítő, oktatási célokat tűz ki célul, emellett kutatás-fejlesztés központú, ami elnyerte az Építész kar dékánjának pártfogását is, illetve része lett az Egyetem 240. évéhez kapcsolódó fenntarthatósági célkitűzéseknek.

 

2022. június 27-én a DLA iskolában tartott komplex vizsga keretében a kutatás többségi szavazattal támogatást kapott, így munkámat a következő két év során folytathatom a doktori iskola keretein belül.

 

Mindezek mellett az idei ARCC-EAAE konferencia keretében bemutatott tablóm és prezentációm szintén tetszést aratott a résztvevők körében, aminek kapcsán lehetőségem nyílt együttműködni a Florida International University most kialakuló újrahasznosító laborjával, amely együttműködés reményeim szerint tartós lesz a BME és az FIU között.

 

 

Saját publikációk, hivatkozások, linkgyűjtemény

ARCC-EAAE Miami Konferencia Prezentáció és Poszter - 2022. - https://www.arcc-arch.org/2022-authors-of-papers-posters/

 

UF/Lab - Food bank and Incubator House - 2016. - http://uflab.org.hu/portfolio/food-bank-and-incubator-house/

 

UF/Lab - Towards a Zero Waste Campus - 2022. - http://uflab.org.hu/portfolio/towards-a-zero-waste-campus/

 

Metszet folyóirat - Interjú a Bánáti-Hartvig Építészirodával a fenntarthatósággal kapcsolatban – 2022. nyár – megjelenés folyamatban.