Doktorjelölti ösztöndíjasok - 2010



Asztalosné Hódsági Mária

Email cím

publikációk

Oláh György Doktori Iskola (Kémia és Vegyészmérnöki tudományok)

Témavezető: Dr. Salgó András (tanszékvezető, egyetemi tanár)

Tanszék/Intézet: Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék


Rezisztens keményítők alap és alkalmazott kutatásai

A kutatási téma néhány soros bemutatása

A rezisztens keményítők a jóléti országok egészségügyi problémáiban nyújthatnak megoldást. A könnyen emészthető, magas szénhidrát-tartalmú ételek fogyasztása helyett a kevésbé emészthető, a vércukor szintet kevésbé emelő ételek fogyasztása számos más pozitív egészségügyi hatással is együtt jár. A rezisztens keményítők termékekben való felhasználhatóságához, a korábbi tanulmányokon kívül, további alapkutatások, újabb módszerek használata szükséges, melyek szélesebb képet mutatnak a rezisztencia okairól és az ezen a területen alkalmazható különböző módszerek érzékenységéről.

A kutatásaim során a következő célokat tűztük ki:

1) Rezisztens keményítők emészthetőségi vizsgálatai nedves hőkezelés (keverékekben), mikrohullámú kezelés, tárolás hatására. Rezisztens keményítővel kiegészített kenyértermékek emészthetőségi vizsgálatai a sütési technológiák, paraméterek függvényében.

2) Rezisztens keményítők vizsgálatai közeli infravörös spektroszkópiával, mikrohullámú kezelés nyomonkövetése a keményítők spektrumain kétféle spektrofotométer segítségével.

3) Reológiai, emészthetőségi, spektroszkópiai módszerek közötti összefüggések keresése