Doktorjelölti ösztöndíjasok - 2012

Bálint Erika


publikációk

 

Oláh György Doktori Iskola

 

Témavezető: Dr. Keglevich György

BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Szerves Kémia és Technológia TanszékSzerves kémiai reakciók megvalósítása mikrohullámú technika alkalmazásával

A kutatási téma néhány soros bemutatása

Az elmúlt három évtizedben a mikrohullámú (MW) technika egyre népszerűbbé vált a kémikusok körében, hiszen alkalmazásával többek között csökkenthető az energiafelhasználás, a kémiai átalakítások hatékonyabbá tehetők, illetve elkerülhető az oldószerek használata. A MW technika elterjedésével a több órán vagy napon át tartó kísérletek megvalósításához sok esetben mindössze percekre van szükség. A nagyobb reakciósebességen kívül a módszer előnye, hogy ily módon általában a melléktermékek képződése elkerülhető, és nagyobb termelés érhető el.

Doktori munkám során a gyógyszer- és növényvédőszeripar szempontjából fontos környezetbarát szintézismódszerek kidolgozását tűztük ki célul. Tanulmányozni kívántuk alkilezési-, átészterezési-, addíciós- és kondenzációs reakciók MW körülmények közötti megvalósíthatóságát. Célunk volt az egyes reakciók optimalizálása mellett oldószer és katalizátor nélküli megvalósításuk.

 

 

.