Doktorjelölti ösztöndíjasok - 2012

Szemerey-Kiss Balázs


publikációk

 

saját honlap

 

Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

 

Témavezető:  Dr. Török Ákos

BME Építőmérnöki Kar, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék



Műemléki kőkiegészítő anyagok kőzetfizikai és kompatibilitási tulajdonságainak szerepe a hazai oolitos mészkövek restaurálásában

A kutatási téma néhány soros bemutatása

Sóskúti típusú mészkövekből készült műemlékeink helyreállítása során alkalmazott kőkiegészítő habarcsok vizsgálata. Általános probléma a műemléki felújítások folyamán, hogy milyen anyagot használhatunk kőzetek kiegészítésre.  Laboratóriumi tesztekből megismerhetjük a választott habarcs korlátait. De nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a helyes/helytelen alkalmazásuk során – helyszínen, az állványon, stb. – ezek a paraméterek tovább változhatnak.

A kutatás során meghatároztuk a különböző típusú mészkövekhez leginkább alkalmazható kőkiegészítő habarcsokat: kőzetfizikai paramétereik, szövetük, összetételük, porozitásuk, stb. alapján. A laborban tesztelt eredeti és módosított összetételű habarcsok eredményei alapján felmértük az egyes típusok fagy/só érzékenységét, nyomó-, hajlító- és szakítószilárdságát, vízfelvételi tulajdonságát, stb.

A rendelkezésre álló adatok alapján a természetes kőzetekkel kompatibilis kőkiegészítő habarcs készíthető és használható a restaurátori gyakorlatban. A felállított vizsgálati sorral újabb habarcsok készíthetők más kőzettípusokhoz is.